Normal is over – the movie

In 2006 zette Al Gore klimaatverandering op de wereldkaart met zijn documentaire An Inconvenient Truth. Tot die tijd was het nog vooral een wetenschappelijke discussie. Gore draaide niet om de hete brij heen en liet domweg zien waar we als wereld op afstevenen als we de opwarming van de aarde niet serieus nemen. Nu, bijna tien jaar later, heeft het klimaatbewustzijn nog niet tot echte oplossingen geleid.

 

‘Normal is Over’ geeft breder perspectief

Op zich is dit een sombere constatering, die ook de Nederlandse documentairemaakster Renée Scheltema niet uit de weg gaat. Toch zet ze milieuonderwerpen in haar documentaire Normal is over The Movie in een breder perspectief. Ze gaat de oorzaken en problemen niet uit de weg, maar biedt zeker ook een perspectief. Ze laat wetenschappers en ervaringsdeskundigen  aan het woord die niet achterover leunen, maar aan de slag zijn gegaan. Ze proberen grip te krijgen op onze voedselproductie met organische landbouw, strijden tegen het uitsterven van diersoorten en het uitputten van natuurlijke hulpbronnen.

 

Oorzaak: destructief economisch systeem

Dat de problemen niet nieuw zijn onderstreept Scheltema met aandacht voor het rapport De grenzen aan groei waarmee de Club van Rome al in 1972 naar buiten kwam. De kernboodschap is niet veranderd. Het voortdurende streven naar groei op alle fronten heeft fatale gevolgen voor de planeet. Het komt er op neer dat ons economische en financiële systeem zo ingericht is, dat het lastig is om ‘noodzaak’ van groei te doorbreken. Als je het heel plat slaat is ons systeem namelijk gebaseerd op fictief geld dat overheden en banken creëren. Om de rente hiervoor te kunnen betalen, is geld verdienen noodzakelijk. Daarom zoekt iedereen koortsachtig naar manieren om producten en diensten te verkopen. Dat dwingt met name arme landen om al hun natuurbronnen te gebruiken en hun land uit te putten. Dit alles met desastreuze gevolgen voor bossen, zeeën en dieren.

 

https://youtu.be/4whQ7nA-GLc

Oplossingsgericht denken

Zoals gezegd wil Scheltema geen betweterige vinger heffen en roepen dat we het allemaal fout doen. Dat blijkt zeker uit de vele mensen, inclusief een klimaatscepticus, die ze in beeld brengt. Zij leggen zich niet neer bij doemscenario’s en bedenken vanuit hun eigen kracht en verantwoordelijkheid praktische oplossingen. Bijvoorbeeld door juist de diversiteit en kracht van de natuur te benutten als alternatief voor industriële landbouw. In de Indiase praktijk betekent dat graan verbouwen als het even wat droger is en in de natte periode rijst planten. Zo worden meerdere problemen getackeld. Dit klinkt heel simpel, maar onderstreept ook meteen dat we niet ‘verloren’ zijn. Het gaat veel te ver om alle oplossingen op te sommen die in de twee uur durende film voorbij komen. De gemene deler is gelukkig dat ze heel herkenbaar en realistisch zijn.

 

Vanzelfsprekend kijkt iedereen met zijn eigen blik naar deze film en de uitdagingen waar we als mensheid voor staan. Maar wat voor mij vooral blijft hangen is dat iedereen op zijn of haar manier en niveau iets kan doen. En door vier jaar van haar leven te besteden aan deze indrukwekkende documentaire, is de bijdrage van Renée evident. Wat doe jij?

 

Je kunt de film steunen door online de eerste 10 minuten te bekijken tegen een donatie. Na de première op 23 november krijg je dan toegang tot de hele film.

 

Geen reactie's

Geef een reactie