Plastic chopsticks

Onze oceanen verworden langzaam tot een grote pan plastic soup. Dat is bepaald geen prettig idee. Gelukkig zijn er veel initiatieven om het plastic uit de zee te vissen. Al in 2012 schreven wij over The Sea Chair Project. Toen ging het nog om krukken. De Amsterdamse art director Yavez Anthonio houdt het dichter bij huis. Plastic in het water wordt langzaam microplastic en die stukjes komen via vissen weer op ons bord terecht. Dus ook in sushi. Dat was voor hem het haakje om zijn Umi Hashi (Japans voor ocean chopsticks) te ontwikkelen.

 

390ef15e80367fed2be5054a833cfc19_original

 

Umi Hashi chopsticks worden gemaakt van plastic uit de oceaan. Qua design is zo’n eetstokje niet heel bijzonder. De vorm is immers vrij voorspelbaar. Toch geeft de veelkleurigheid van de grondstof de chopsticks een uniek karakter. Mooi is ook dat het bedoeling is om de stokjes vooral te gebruiken in sushi-restaurants waar uitsluitend duurzaam gevangen vis geserveerd wordt. Zo snijdt het duurzame mes aan twee kanten. En hoewel het effect nu nog een druppel op een gloeiende plaat is, wil Anthonio graag opschalen om een wezenlijke bijdrage aan de oplossing van het plastic probleem te leveren. Om dat proces te versnellen, startte hij een Kickstarter-campagne. Met de fondsen die dat oplevert, wil hij het productieproces automatiseren. Het zou een goed teken zijn als we op termijn weer eerlijke sushi met deze eerlijke stokjes kunnen verorberen. Itadakimasu!

 

e39af1a9221409f923fea002025200f5_original

Geen reactie's

Geef een reactie