Barbier in Brabant

Vorig jaar ging ik onder het mes bij meesterbarbier Jan Heineman in Haarlem. Een ervaring waar ik met veel plezier aan terug denk. Wie echter denkt dat je een klassieke barbier alleen in de randstad vindt, heeft het goed mis. Scheren met open mes verovert langzaam heel Nederland. Ik was bijvoorbeeld aangenaam verrast toen ik in mijn geboortestad Bergen op Zoom, diep in West-Brabant, Mannuh Barbiers tegenkwam. Local hero Jaap Leyte runt in de historische binnenstad een heuse barbierzaak. Mannuh combineert nostalgie met een heel relaxte sfeer. Gasten – zo noemt de Brabantse barbier zijn klanten – moeten zich vooral welkom en op hun gemak voelen. Een gemoedelijke sfeer is het doel van de eigenaar. “Ik wil dat mannen zich bij mij even terug kunnen trekken uit de hectiek van alledag. Een kop koffie, een scheer- of knipbeurt en een relaxt praatje zorgen dat mensen herboren de zaak uitlopen. Als dat lukt, heb ik mijn werk goed gedaan.”

 

Jaap3

 

 

Om te zorgen dat zijn klanten echt kunnen ontspannen – ook met het mes op de keel – volgde Leyte natuurlijk een uitgebreide opleiding. En niet bij de eerste de beste. Zo leerde hij klassiek scheren van meesterbarbier Heideman zelf en liep hij ook een tijdje mee met de stoere mannen van Schorem in Rotterdam. Bij Mannuh krijg je dus ook de full monty op scheervlak: warme doeken, pre shave, dubbele scheersessie, een koude doek en afblussen met frisse cologne vergezelt van veel handdoek gewapper. Bij Mannuh kun je naast Scheeruh trouwens ook terecht voor Knippuh en Snoeiuh. In dat laatste geval krijgt je baard alle aandacht. En omdat niet iedereen overdag tijd vrij kan maken, komt Mannuh zijn gasten tegemoet met een avondopening. Vier avonden zijn zij meer dan welkom om een potje te ouwehoeruh. Dus Mannuh, massaal naar het zuiden. En rap wat!

 

 

jaap4

 

Jaap2

 

Geen reactie's

Geef een reactie